Witam,
została mi założona instalacja PV o mocy 9kW, która jest podpięta pod Falownik jako 2 osobne stringi Wschód (4kW) i Zachód (5kW)
W piątek wymienili mi licznik i odpaliłem Falownik, ale generowana moc chwilowa nie przekroczyła mi od tego czasu 1kW…
Falownik niby odpala z samego rana i działa do zachodu słońca, ale średnie wskazania na falowniku to wartości 180–280W.
Dodatkowo patrzą na opcje na wyświetlaczu to mam tam coś takiego jak wskazania Ipv1 oraz Ipv2 — czy to powinny być wskazania dla każdego ze stringów z osobna? Jeśli tak to mniemam, że coś jest nie tak, bo wartości dla Ipv2 wynoszą zawsze 0
Pamiętam, że przy próbnym odpaleniu falownika zwracałem na to uwagę, ale instalator mówił, że wartość zerowa jest dlatego, że słońce nie padało wtedy już na panele od strony wschodniej.
Z góry dziękuję za pomoc i wskazanie czy mam podstawy do zgłaszania tego do instalatora.
teraz przyglądając się zdjęciu które wrzuciłem dochodzę do wniosku, że Ipv2 wskazuje 0, bo nic w to miejsce nie jest podpięte.
Pytanie czy falownik w takim razie ma opcje wyświetlenia Ipv3 czy to wszystko wpada w to Ipv1.
Tak czy inaczej nie zmienia to faktu, że ten 1kW wydaje mi się trochę za mało…
Boję się grzebać w ustawieniach, czy zaznaczenie PV3 jako włączony coś zmieni?
Dodatkowo patrzą na opcje na wyświetlaczu to mam tam coś takiego jak wskazania Ipv1 oraz Ipv2 — czy to powinny być wskazania dla każdego ze stringów z osobna?
Witaj Masz w 100% rację, ja mam instalację podzieloną też na dwa stringi kierunek południowo zachodni i np. jeśli na jeden string pada cień to wskazania są różne. Jeśli na jednym stringu masz zawsze 0 amper, to na bank masz coś spierniczone. Na instalację 9kw to o wiele za mało. Ja całą instalację z montażem robiłem sam i według mnie string który ci pokazuje 0 nie ma gdzieś ciągłości jest po prostu przerwany, gdzieś fachowcy nie złączyli ci wtyczek między panelami może też być któryś panel trafiony (oby nie). Śmiało dzwoń do instalatora tłumaczenie się że słońce nie świeci to ściema nawet przy niewielkim słońcu już powinny być wskazania produkcji prądu u mnie około 9 rano już było ponad 2ampery. Poniżej wysyłam ci jak to dzisiaj wyglądało u mnie ja do monitoringu mojej instalacji używam pv monitor.
Pozdrawiam i życzę powodzenia
@potek74 dzięki za podpowiedź!
Ogarnięte. Na szczęście to tylko poluzowany kabel przy falowniku.
FoxESS Polska Sp. z o.o.
ul. Konarskiego 18C
44–100 Gliwice
Telefon:
+48 727 012 921
Email:
info@fox-ess.pro