Ipv1 vs Ipv2 — pros…

Notifications 
Cle­ar all 

Ipv1 vs Ipv2 — pro­szę o pomoc

(@otek84)
Acti­ve Mem­ber

Witam,

zosta­ła mi zało­żo­na insta­la­cja PV o mocy 9kW, któ­ra jest pod­pię­ta pod Falow­nik jako 2 osob­ne strin­gi Wschód (4kW) i Zachód (5kW)

W pią­tek wymie­ni­li mi licz­nik i odpa­li­łem Falow­nik, ale gene­ro­wa­na moc chwi­lo­wa nie prze­kro­czy­ła mi od tego cza­su 1kW…

Falow­nik niby odpa­la z same­go rana i dzia­ła do zacho­du słoń­ca, ale śred­nie wska­za­nia na falow­ni­ku to war­to­ści 180–280W.

Dodat­ko­wo patrzą na opcje na wyświe­tla­czu to mam tam coś takie­go jak wska­za­nia Ipv1 oraz Ipv2 — czy to powin­ny być wska­za­nia dla każ­de­go ze strin­gów z osob­na? Jeśli tak to mnie­mam, że coś jest nie tak, bo war­to­ści dla Ipv2 wyno­szą zawsze 0

Pamię­tam, że przy prób­nym odpa­le­niu falow­ni­ka zwra­ca­łem na to uwa­gę, ale insta­la­tor mówił, że war­tość zero­wa jest dla­te­go, że słoń­ce nie pada­ło wte­dy już na pane­le od stro­ny wschodniej.

Z góry dzię­ku­ję za pomoc i wska­za­nie czy mam pod­sta­wy do zgła­sza­nia tego do instalatora.

1646738289-fess.jpg
Cytat
Roz­po­czę­cie tema­tu Opu­bli­ko­wa­ny : 08/03/2022 12:18 pm 
(@otek84)
Acti­ve Mem­ber

teraz przy­glą­da­jąc się zdję­ciu któ­re wrzu­ci­łem docho­dzę do wnio­sku, że Ipv2 wska­zu­je 0, bo nic w to miej­sce nie jest podpięte.

Pyta­nie czy falow­nik w takim razie ma opcje wyświe­tle­nia Ipv3 czy to wszyst­ko wpa­da w to Ipv1.

Tak czy ina­czej nie zmie­nia to fak­tu, że ten 1kW wyda­je mi się tro­chę za mało…

Boję się grze­bać w usta­wie­niach, czy zazna­cze­nie PV3 jako włą­czo­ny coś zmieni?

1646738919-option.jpg
This post was modi­fied 3 lata temu by otek84
Odpo­wiedzCytat
Roz­po­czę­cie tema­tu Opu­bli­ko­wa­ny : 08/03/2022 12:22 pm 
(@potek74)
Acti­ve Mem­ber
Wysła­ny przez: @otek84

Dodat­ko­wo patrzą na opcje na wyświe­tla­czu to mam tam coś takie­go jak wska­za­nia Ipv1 oraz Ipv2 — czy to powin­ny być wska­za­nia dla każ­de­go ze strin­gów z osobna?

Witaj Masz w 100% rację, ja mam insta­la­cję  podzie­lo­ną też na dwa strin­gi kie­ru­nek połu­dnio­wo zachod­ni i np. jeśli na jeden string pada cień to wska­za­nia są róż­ne. Jeśli na jed­nym strin­gu masz zawsze 0 amper, to na bank masz coś spier­ni­czo­ne. Na insta­la­cję 9kw to o wie­le za mało. Ja całą insta­la­cję z mon­ta­żem robi­łem sam i według mnie string któ­ry ci poka­zu­je 0  nie ma gdzieś cią­gło­ści jest po pro­stu prze­rwa­ny, gdzieś fachow­cy nie złą­czy­li ci wty­czek mię­dzy pane­la­mi może też być któ­ryś panel tra­fio­ny (oby nie). Śmia­ło dzwoń do insta­la­to­ra tłu­ma­cze­nie się że słoń­ce nie świe­ci to ście­ma nawet przy nie­wiel­kim słoń­cu już powin­ny być wska­za­nia pro­duk­cji prą­du u mnie oko­ło 9 rano już było ponad 2ampery. Poni­żej wysy­łam ci jak to dzi­siaj wyglą­da­ło u mnie ja do moni­to­rin­gu mojej insta­la­cji uży­wam pv monitor.

Pozdra­wiam i życzę powodzenia

1646772258-prd-i-moc.png
Odpo­wiedzCytat
Opu­bli­ko­wa­ny : 08/03/2022 9:44 pm 
(@otek84)
Acti­ve Mem­ber

@potek74 dzię­ki za podpowiedź!

Ogar­nię­te. Na szczę­ście to tyl­ko polu­zo­wa­ny kabel przy falowniku.

Odpo­wiedzCytat
Roz­po­czę­cie tema­tu Opu­bli­ko­wa­ny : 10/03/2022 1:27 pm 
Sha­re:

FoxESS Pol­ska Sp. z o.o.
ul. Konar­skie­go 18C
44–100 Gli­wi­ce

Tele­fon:
+48 727 012 921

Ema­il:
info@fox-ess.pro