Kon­fi­gu­ra­cja limitu…

Notifications 
Cle­ar all 

Kon­fi­gu­ra­cja limi­tu eks­por­tu z falow­ni­ka­mi FoxESS + Pod­gląd aktu­al­nej kon­sump­cji wła­snej — licz­ni­ki CHINT

DamianStepien
(@damianstepien)
Mem­ber Admin

FoxESS Pol­ska Kon­fi­gu­ra­cja limi­tu eks­por­tu z falow­ni­ka­mi FoxESS +
Pod­gląd aktu­al­nej kon­sump­cji własnej

Głów­nym zada­niem licz­ni­ka CHINT w połą­cze­niu z falow­ni­ka­mi FoxESS jest reali­za­cja opcji Export Limit lub Zero Export.
Dodat­ko­wo moż­na zoba­czyć w apli­ka­cji aktu­al­ną kon­sump­cję wła­sną, w cza­sie kie­dy falow­nik ma zasi­la­nie z modu­łów fotowoltaicznych.

Pomiar aktu­al­nej kon­sump­cji wła­snej w połą­cze­niu z falow­ni­ka­mi FoxESS odby­wa się w bar­dzo łatwy i przej­rzy­sty spo­sób. Do pomia­ru oraz moni­to­ro­wa­nia kon­sump­cji wła­snej wystar­czy uzbro­ić się w licz­nik ener­gii CHINT: — trój­fa­zo­wy DTSU666 Three Pha­se Meter, — jed­no­fa­zo­wy DDSU666 Sin­gle Pha­se Meter.

Licz­ni­ki

1626091930-obraz_2021-07-12_141159.png

1626091653-obraz_2021-07-12_140725.png

Uprosz­czo­na komunikacja

1626092049-obraz_2021-07-12_141408.png

Film obra­zu­ją­cy popraw­ne skon­fi­gu­ro­wa­nie licznika

Pod­łą­cze­nie – licz­nik trójfazowy

1639566605-licznik-CHINT-rysunek.jpg

Licz­nik nale­ży zamon­to­wać mię­dzy przy­łą­czem głów­nym budyn­ku a roz­dziel­nią głów­ną budyn­ku. Czy­li np. jako pierw­szy apa­rat w roz­dziel­ni głów­nej, zaraz za zabez­pie­cze­niem głów­nym.
Przez licz­nik musi prze­cho­dzić cała ener­gia w obie stro­ny. Cały import i eks­port. Dopie­ro za licz­ni­kiem powin­ny być pod­łą­czo­ne wszyst­kie odbior­ni­ki oraz falow­nik. Licz­nik mie­rzy import ener­gii lub eks­port i w porów­na­niu z pro­duk­cją falow­ni­ka wycho­dzi nam aktu­al­na kon­sump­cja w cza­sie pro­duk­cji.
Nie mon­tu­je­my licz­ni­ka przy falow­ni­ku!
Następ­nie wystar­czy połą­czyć licz­nik z falow­ni­kiem dwo­ma prze­wo­da­mi komu­ni­ka­cyj­ny­mi do por­tu Meter +/- RS485. Następ­nie w usta­wie­niach falow­ni­ka lub kon­cie do moni­to­rin­gu w zakład­ce Meter­Con­fig włą­czyć Sin­gle­Me­ter w polu Meter Function.

1626092157-obraz_2021-07-12_141552.png

Wtycz­kę COM wkła­da­my do por­tu COM w falowniku.

1633686611-COM-port-FoxESS.jpg

Pod­łą­cze­nie – licz­nik jednofazowy

1632220352-CHINT-JEDNOFAZOWY-2.png

Pod­łą­cze­nie – konfiguracja

OPCJA NR 1:

Z pozio­mu ekra­nu falow­ni­ka wcho­dzi­my w usta­wie­nia, prze­cho­dzi­my do CT/Licznik, wybie­ra­my Licz­nik i zatwier­dza­my przy­trzy­mu­jąc kla­wisz kil­ka sekund. Następ­nie pozo­sta­je jedy­nie prze­kli­kać war­tość mocy jaką chce­my odda­wać do sie­ci ( domyśl­nie jest całość mocy lub wybie­ra­my pożą­da­ną war­tość i akceptujemy ).

1626093058-obraz_2021-07-12_143057.png

OPCJA NR 2: 

Z pozio­mu moni­to­rin­gu na kon­cie insta­la­to­ra, w zakład­ce Urzą­dze­nia > Falow­nik > Usta­wie­nia > Meter­Con­fig włą­czyć Sin­gle­Me­ter w polu Meter Function.

1626093215-op2.png

Widok – prze­bieg energii

Od tej pory w moni­to­rin­gu zacznie dzia­łać rów­nież pozy­cja Load ( domek ), a na falow­ni­ku poja­wi się pozy­cja Pex, któ­ra będzie poka­zy­wać aktu­al­ny import lub eks­port do sieci.

1626093310-przeplyw.png

Na ekra­nie falownika…

War­tość ujem­na pozy­cji Pex ( — ) ozna­cza import ener­gii z sie­ci do swo­je­go domu

1626093387-flownik1.png

War­tość dodat­nia pozy­cji Pex ozna­cza eks­port ener­gii do sie­ci energetycznej

1626093405-falownik2.png

W apli­ka­cji…

1626093472-waplikacji.png

Limit eks­por­tu

Limit eks­por­tu może­my włą­czyć na dwa spo­so­by, poprzez ekran falow­ni­ka oraz zdal­nie poprzez zmia­nę para­me­trów z pozy­cji kon­ta insta­la­to­ra na stro­nie www.foxesscloud.com. Moż­na usta­wić kon­kret­ną war­tość lub usta­wić 0W – falow­nik dosto­su­je swo­ją pro­duk­cję do aktu­al­nej kon­sump­cji i limi­tu eks­por­tu jaki został ustawiony.

1. Przez ekran falownika

1626093635-falownik3.png

Tutaj usta­wia­my war­tość w zakre­sie od 0W do mocy mak­sy­mal­nej ( wte­dy nie dzia­ła limit )

2. Poprzez kon­to insta­la­to­ra na foxesscloud.com

1626093664-oknoinstalatora.png

W zakład­ce Acti­ve­Po­wer­Con­fig zazna­cza­my Expor­tLi­mi­tE­na­ble oraz usta­wia­my odpo­wied­nią war­tość w polu ExportPower

Zale­ty:

- Pro­sta zasa­da działania

- Łatwość pod­łą­cze­nia dla instalatora

- Pod­gląd aktu­al­nej kon­sump­cji w sys­te­mie monitoringu

- pod­gląd impor­tu / eks­por­tu na ekra­nie falownika

- moż­li­wość ogra­ni­cze­nia eks­por­tu lub jego cał­ko­wi­te zablokowanie

- niska cena licz­ni­ków CHINT

Opra­co­wa­nie: Zespół Wspar­cia Tech­nicz­ne­go FoxESS Polska

Kon­takt:

@fox-ess.pro”>serwis@fox-ess.pro

+48 22 580 8000

https://www.facebook.com/FoxESSPolska

https://www.facebook.com/groups/301482158255290

https://www.youtube.com/channel/UCl3xFHN61N5g9YZ7XcBlFeA

Cytat
Roz­po­czę­cie tema­tu Opu­bli­ko­wa­ny : 12/07/2021 2:07 pm 
Topic Tags
(@rczopka)
Acti­ve Mem­ber

Witam, czy musi być ten licz­nik czy może być inny z inter­fej­sem rs485 ? Np. taki?

1633773868-Screenshot_2021-10-09-12-02-49-31_40deb401b9ffe8e1df2f1cc5ba480b12.jpg
This post was modi­fied 3 lata temu by rczop­ka
Odpo­wiedzCytat
Opu­bli­ko­wa­ny : 09/10/2021 11:57 am 
LukaszKarzelek
(@lukaszkarzelek)
Mem­ber Admin
Wysła­ny przez: @rczopka

Witam, czy musi być ten licz­nik czy może być inny z inter­fej­sem rs485 ? Np. taki?

1633773868-Screenshot_2021-10-09-12-02-49-31_40deb401b9ffe8e1df2f1cc5ba480b12.jpg

Nie ten licz­nik nie będzie dzia­ła, musi być — trój­fa­zo­wy DTSU666 Three Pha­se Meter, — jed­no­fa­zo­wy DDSU666 Sin­gle Pha­se Meter.

Odpo­wiedzCytat
Opu­bli­ko­wa­ny : 13/10/2021 1:58 pm 
(@in4tech)
Nowy użyt­kow­nik

Witam,

Czy moż­li­we jest zmu­sze­nie falow­ni­ka z serii T (np.T3 czy T6) przy współ­pra­cy z licz­ni­kiem DTSU666, aby prze­ka­zy­wał para­me­try zli­cza­ne przez licz­nik do foxesscloud.com rów­nież po zacho­dzie słoń­ca i w dni o bar­dzo sła­bym nasło­necz­nie­niu. Nie­ste­ty falow­nik wte­dy się wyłą­cza i nie prze­ka­zu­je danych zuży­cia ener­gii i pozo­sta­łych para­me­trów zli­cza­nych przez licznik.

Jeśli to moż­li­we pro­szę o pod­po­wiedź jak skon­fi­gu­ro­wać falow­nik, aby pra­wi­dło­wo współ­pra­co­wał z licz­ni­kiem w try­bie 24/7?

Z góry dzię­ku­ję za podpowiedź.

1636412541-wskazania-licznika-bez-slonca.jpg
Odpo­wiedzCytat
Opu­bli­ko­wa­ny : 09/11/2021 12:02 am
Raval polubić
(@mario08)
Nowy użyt­kow­nik

Witam,

Pod­pi­nam się do pyta­nia poprzed­ni­ka odno­śnie reje­stra­cji zuży­cia ener­gii w nocy. Czy jest szan­sa że będzie kie­dyś aktu­ali­za­cja falow­ni­ków serii T, żeby pozo­sta­wa­ły uru­cho­mio­ne bez zasi­la­nia po stro­nie DC, tak jak jest to zro­bio­ne u konkurencji.

Odpo­wiedzCytat
Opu­bli­ko­wa­ny : 11/11/2021 11:02 am 
(@tajniaq)
Acti­ve Mem­ber

Witam

Też się pod­pi­nam pod to pyta­nie.. Może wystar­czy aktu­ali­za­cja, któ­ra powie falow­ni­ko­wi, że kie­dy nie ma ener­gii DC to ma wyłą­czyć się oprócz por­tu USB/WIFI i wte­dy log­ger będzie miał zasi­la­nie i będzie dane wysyłał.

Odpo­wiedzCytat
Opu­bli­ko­wa­ny : 30/11/2021 2:13 pm 
JaroslawRektor
(@jaroslawrektor)
Mem­ber Admin
Nie ma takiej moż­li­wo­ści aby falow­nik wysy­łał dane nocą.
Falow­nik jest zasi­la­ny z modu­łów PV, w nocy zatem nie ma zasi­la­nia.
Nie da się tego zmie­nić oprogramowaniem.
Głów­nym zada­niem licz­ni­ka jest reali­za­cja limi­tu eks­por­tu w naszych falow­ni­kach, dodat­ko­wo w cią­gu dnia poka­zu­je aktu­al­ną auto-konsumpcję.
Aby reje­stro­wać cało­do­bo­wo zuży­cie ener­gii trze­ba by było uży­wać np. PV Ter­mi­nal fir­my PV Moni­tor.
PV Moni­tor rów­nież współ­pra­cu­je z CHINTEM oraz naszy­mi falownikami.
This post was modi­fied 3 lata temu by Jaro­slaw­Rek­tor
Odpo­wiedzCytat
Opu­bli­ko­wa­ny : 01/12/2021 12:51 pm 
(@piotr_pmb)
Nowy użyt­kow­nik

to dziw­ne, żeby licz­nik CHINT.….zasilany nie­za­leż­nie nie potra­fi poka­zać danych z nocy.

Na licz­ni­ku solar­ma­na, te dane są widoczne

1640429923-odczyt-z-licznika-solarman-z-zuzyciem-energii-w-nocy.jpg
Odpo­wiedzCytat
Opu­bli­ko­wa­ny : 25/12/2021 11:58 am 
(@raval)
Nowy użyt­kow­nik

@tajniaq

Czy­li trze­ba podac log­ge­ro­wi 7–12V z zewnątrz i powin­no śmi­gać (nie testowalem)

Odpo­wiedzCytat
Opu­bli­ko­wa­ny : 02/01/2022 9:58 pm 
 MrS
(@mrs)
Nowy użyt­kow­nik
Wysła­ny przez: @jaroslawrektor
Nie ma takiej moż­li­wo­ści aby falow­nik wysy­łał dane nocą.
Falow­nik jest zasi­la­ny z modu­łów PV, w nocy zatem nie ma zasi­la­nia.
Nie da się tego zmie­nić oprogramowaniem.
Głów­nym zada­niem licz­ni­ka jest reali­za­cja limi­tu eks­por­tu w naszych falow­ni­kach, dodat­ko­wo w cią­gu dnia poka­zu­je aktu­al­ną auto-konsumpcję.
Aby reje­stro­wać cało­do­bo­wo zuży­cie ener­gii trze­ba by było uży­wać np. PV Ter­mi­nal fir­my PV Moni­tor.
PV Moni­tor rów­nież współ­pra­cu­je z CHINTEM oraz naszy­mi falownikami.

Czy moż­na pro­sić o przy­go­to­wa­nie instruk­cji jak pod­łą­czyć falow­nik FoxEss oraz licz­nik DTSU666 Three Pha­se Meter do PV Ter­mi­nal fir­my PV Monitor?

This post was modi­fied 3 lata temu by MrS
Odpo­wiedzCytat
Opu­bli­ko­wa­ny : 06/01/2022 1:18 pm 
(@in4tech)
Nowy użyt­kow­nik

Witam,

Mamy jesz­cze jeden pro­blem z obsłu­gą licz­ni­ków przez falow­ni­ki serii T (nie insta­lo­wa­li­śmy innych serii), poza bra­kiem pra­cy w nocy. Po noc­nym wyłą­cze­niu falow­nik serii T “zapo­mi­na” że ma pod­łą­czo­ny licz­nik DTSU666 i z rana po wzno­wie­niu pra­cy nie wysy­ła danych z licz­ni­ka na chmu­rę FoxxEss. Oczy­wi­ście licz­nik został pod­łą­czo­ny i skon­fi­gu­ro­wa­ny w falow­ni­ku zgod­nie instruk­cją z tego tema­tu. Jak się z rana z pozio­mu apli­ka­cji codzien­nie odkli­ka Sin­gle­Me­ter w polu Meter Func­tion (w zakład­ce Urzą­dze­nia > Falow­nik > Usta­wie­nia > Meter­Con­fig), to dane od tej chwi­li zbie­ra i widzi licz­nik, ale chy­ba nie powin­no na tym pole­gać w dzi­siej­szych cza­sach, że codzien­nie trze­ba akty­wo­wać licz­nik w kon­fi­gu­ra­cji falow­ni­ka żeby go widział, nie mówiąc już że powi­nien pra­co­wać przez całą dobę…

Pro­szę o wska­zów­ki w jaki spo­sób na sta­łe skon­fi­gu­ro­wać w falow­ni­ku (T3) licz­nik DTSU666, żeby po poran­nej pobód­ce falow­ni­ka widział od razu, że ma pod­łą­czo­ny licz­nik i wysy­łał dane mie­rzo­ne przez nie­go na chmu­rę FoxxEss. Z góry ser­decz­nie dziękuję.

Edit: Dłu­go nie było odpo­wie­dzi, więc musie­li­śmy jakoś pora­dzić… Pomógł powrót do usta­wień fabrycz­nych i ponow­na kon­fi­gu­ra­cja z pozio­mu falow­ni­ka, w menu Usta­wie­nia w pozy­cji CT/Licznik trze­ba wybrać Licz­nik i zatwier­dzić, w nastep­nym ekra­nie usta­wio­na domyśl­nie moc falow­ni­ka też zatwier­dza­my. W falow­ni­ku pokli­ka­ją prze­kaź­ni­ki i od tego momen­tu falow­nik pamię­ta że ma pod­łą­czo­ny licz­nik. W naszym przy­pad­ku akty­wo­wa­nie i usta­wie­nie licz­ni­ka z pozio­mu apli­ka­cji powo­do­wa­ło, że falow­nik nie pamię­tał usta­wień po ponow­nym włą­cze­niu się z rana.

W zasa­dzie temat raczej nie wyma­ga już odpowiedzi.

Mam jedy­nie nadzie­ję że FoxESS kie­dyś zauwa­ży, że sen­sow­ność sto­so­wa­nia i zaku­pu przez klien­tów licz­ni­ka smart do insta­la­cji PV jest wte­dy gdy zbie­ra on dane insta­la­cji przez cała dobę.

This post was modi­fied 3 lata temu 2 times by In4tech
Odpo­wiedzCytat
Opu­bli­ko­wa­ny : 08/01/2022 11:37 am 
(@pancracy)
Nowy użyt­kow­nik

@jaroslawrektor czy to o to chodzi?

https://allegro.pl/oferta/monitoring-pv-i-zuzycia-zarzadzanie-nadprodukcja-7740226743

Odpo­wiedzCytat
Opu­bli­ko­wa­ny : 10/01/2022 11:10 am 
JaroslawRektor
(@jaroslawrektor)
Mem­ber Admin

Pro­szę dopy­tać o dokład­ny model PVM Ter­mi­na­la na info­li­nii PV Moni­to­ra.
Musi to być model, któ­ry ma wgra­ne opro­gra­mo­wa­nie do współ­pra­cy z FoxESS.
Na aukcji alle­gro, któ­rą Pan podał nie jest to nigdzie opisane.

Odpo­wiedzCytat
Opu­bli­ko­wa­ny : 15/01/2022 5:40 pm 
Sha­re:

FoxESS Poland Sp. z o.o
ul. Towa­ro­wa 28
                    00–839 Warszawa

Tele­fon:
+48 727 012 921

Ema­il:
info@fox-ess.pro