Sterowanie mocą bierną zgodnie z wytycznymi IRiESD
Sterowanie mocą bierną zgodnie z wytycznymi IRiESD
W ramach charakterystyki sterowania mocą bierną Q(U) falownik fotowoltaiczny:
- odpowiada generacją mocy biernej indukcyjnej (tj. poborem mocy biernej pojemnościowej) w odpowiedzi na obniżenie napięcia po stronie AC
- odpowiada generacją mocy biernej pojemnościowej (tj. poborem mocy biernej indukcyjnej) w odpowiedzi na podwyższenie napięcia po stronie AC
Zmierzony znak mocy biernej jest zależny od przyjętej notacji dla znaku mocy czynnej. Przykładowo, jeżeli przyjmiemy, że moc czynna generowana PV ma znak dodatni to moc bierna podczas podwyższenia napięcia przyjmuje znak ujemny.
Nastawy dla falowników 3‑faz seria T:
Uwaga: Wartość Q4 powinna być dodatnia, system automatycznie uwzględnia ją jako ujemną.
Nastawy dla falowników 3‑faz Hybrydowych seria H3/AIO-H3:
Uwaga: Wartość Q4 powinna być ujemna.
Nastawy dla falowników 1‑faz:
Tryb ustawienia stałego współczynnika mocy cosFi
Współczynnik mocy o charakterze indukcyjnym:
Kontakt:
@fox-ess.pro”>serwis@fox-ess.pro
+48 22 580 8000
https://www.facebook.com/FoxESSPolska
Producent podaję parametr QU4 jako dodatni (44) Czy to nie jest pomyłka?
Mój falownik przy Waszych ustawieniach nabił 1400kWh i 199kvar mocy biernej pojemnościowej oddanej.
Po co punkt o obniżeniu mocy czynnej w temacie o mocy biernej.
Cześć!
Jestem użytkownikiem, nie instalatorem.
Instalacji używam od początku września. Mam falownik T10. Instalacja 9,68kWp.Czy ustawienia, które podałeś powodują, iż falownik “pilnuje” aby do sieci nie oddawać energii biernej? U mnie te ustawienia wyglądają inaczej.
Będę wdzięczny za odpowiedź i pomoc w zrozumieniu czy da radę i jak kompensować moc bierna za pomocą falownika.
Rozumiem też, że taka kompensacja ma miejsce tylko w dzień jak pracuje instalacja. Więc lepiej wszystkiego co generuje moc bierna używać raczej za dnia? Ogrzewanie pompą ciepła, pralka, zmywarka, płyta indukcyjna itp.
Pozdr
Wojtek
Musisz patrzeć na to co pokazuje licznik, jak jest za dużo indukcyjnej to iść w stronę pojemnościowej i odwrotnie. Ja teraz testuje opcje ze stałym cos fi.
Nie dasz rady używać wszystkiego za dnia. Z tego co czytałem moc bierna indukcyjna nie jest problemem dla zakładu energetycznego, natomiast pojemnościowa może być karana już nawet przy najmniejszej produkcji.
Tryb Q(U) jest super ale pod warunkiem, że zakład dostarczą nam idealne 230V na wejściu. U mnie z tym jest różnie i bardzo często w stronę 225–235V mam.
Też nie jestem instalatorem.
Na zdjęciu jest też pomyłka Ahead to moc bierna pojemnościowa a Histeresis to indukcyjna. Przynajmniej u mnie licznik tak to liczy.
Po przeczytaniu tony różnych stron www powoli coś zaczynam kumać o co w tym wszystkim chodzi. A przynajmniej tak mi się wydaje.
Ja mam bardzo wysokie napięcie w sieci, non stop ponad 250V i na liczniku mam codziennie nabite ok. 10kvar energi b. pojemnościowej. Energia b. indukcyjna nie rusza się. codziennie zero.
Czy tymi ustawieniami falownika:
Fixedcospiahead
Fixedcospihysteresis
Jestem w stanie odwrócić pojemnościową na indukcyjna?
Witam,
w jaki sposób można sprawdzić w/w parametry / jak uzyskać do nich dostęp?
@patrol Trzeba wejść w ustawienia falownika na platformie lub aplikacji FoxCloud. Są one dostępne z pozycji konta instalatora oraz agenta.

FoxESS Poland Sp. z o.o
ul. Towarowa 28
00–839 Warszawa
Telefon:
+48 727 012 921
Email:
info@fox-ess.pro