Czołem FoxEss Team!
1. czy mają Państwo jakieś rekomendacje lub narzędzie wspomagające dobór mocy falownika do zadanych warunków pracy?
Pewna firma, zainstalowała u mnie falownik T8 dla następujących warunków pracy:
- pojemność instalacji 9,6 kWp (24 moduły * 400W),
- wszystkie panele są w jednej tafli zamontowane na południowej części dachu dwuspadowego.
- nachylenie dachu ok. 25 st,
- dach skierowany jest niemal idealnie na południe,
- nie ma optymalizatorów.
- Instalacja jest nowa, montaż w grudniu 2021.
- lokalizacja — Kraków.
Niepokoi mnie dobrana moc falownika (8kW) ponieważ, już na początku stycznia maksymalne moce chwilowe sięgają 6,5 — 7kW, co stanowi niemal 90 % możliwości mocy homologowanej falownika T8. 02.02.2022, moc szczytowa osiągnęła 7,85kW.
2. Czy na podstawie powyższego, nie dobrano falownika o za niskiej mocy w wyniku czego w kwietniu, maju, czerwcu i odpowiednio na jesień produkcja będzie zbyt zaniżana w wyniku “ścinania mocy chwilowej” do wartości nominalnej (8kW)? I ponad to:
3. Jak zachowuje się falownik przy pracy na “przesyceniu”? Czy nie będzie się przegrzewał? Czy nie będzie się wyłączał? Czy nie dojdzie do jego szybszego zużycia?
Rozumiem, że przyjmuje się niedoszacowanie mocy falowników względem mocy paneli co wynika z korzystnego rozrachunku produkcji w stosunku długoterminowym (np. rocznym), ale czy w moim przypadku niedoszacowano mocy falownika zbyt mocno?
Proszę o opinię i rekomendację FoxEss.
Pozdrawiam,
Paweł
Witam serdecznie.
Wiele firm stosuje 20% przewymiarowania mocy modułów w stosunku do mocy wyjściowej falownika.
Falownik nie będzie się szybciej zużywał, ani wyłączał z tego powodu. Jest przystosowany do 50% przewymiarowania.
Ogólnie my zalecamy dobór falownika 1:1 jeśli jest to instalacja na południe, właśnie ze względu na późniejsze “zaskoczenie”, że moc jest ucinana i może być z tego tytułu jakaś strata.
Zapewne wystąpią u Pana dni, kiedy produkcja zatrzyma się na 8kW.
Oczywiście w ciągu roku będzie wyprodukowanej energii więcej w porównaniu gdyby było to 8kWp w modułach.
Ale równie dobrze byłoby zastosować model T10 i wtedy nie byłoby sytuacji jaką Pan opisuje.
Kwestię co, jak i dlaczego zostawiamy jednak firmie, która instalację zaprojektowała.
Nie wchodzimy w kompetencje firm wykonawczych.
Pozdrawiam
Mam dokładnie ten sam problem — T8 + 9,88 kWp, odcina mnie na 8,12 kWp
Instalacja na gruncie 26 szt x 380 kW idealnie na południe — obawiam się że w skali roku mogę być w plecy jakieś 400–800 KWh
Dokładniejsze pomiary będę miał po marcu 2022
Niepokoi mnie dobrana moc falownika (8kW) ponieważ, już na początku stycznia maksymalne moce chwilowe sięgają 6,5 — 7kW, co stanowi niemal 90 % możliwości mocy homologowanej falownika T8. 02.02.2022, moc szczytowa osiągnęła 7,85kW.
Też mam tegoroczną instalację, 20x500 +T10 na stelażu na pd-zach. Póki co max jaki zauważyłem to 8,25. Mogę za jakiś czas sprawdzić i dać Ci znać czy uda się osiągać wyniki w okolicach 10/10 i zobaczymy czy przepłaciłem za większy falownik czy Ty zaoszczędziłeś na mniejszym.
Będę wdzięczny za jakieś raporty z dni kiedy ma 100% słońca — będzie to jakieś porównanie
Jestem niemal przekonany, że nic nie zaoszczędziłem. Zaufałem firmie, która zakładała PV i uważam, że zawalili. Róznica między T8 a T10 w listopadzie 2021, w hurtowni TIM, to ok. 350 zł. Dla mnie, w skali całej inwestycji to żadna różnica. Ale to jeszcze nic… w plikach którejś z grup, ktoś zamieścił wykresy wydajności w funkcji P/Pn dla m.in. T8 i T10 i doszedłem do wniosku, że T10 jest niewiele gorszy (mniej wydajny) w pochmurne dni niż T8.
Gdy podczas instalacji gadałem z intalatorem na ten temat, to usłaszałem coś w stylu “panie, jak będzie 7kW to będzie super”…
W praktyce, nie było jeszcze wielu słonecznych dni takich od rana do wieczora, co przemawia na korzyść T8 (Listopad 2021, Marzec 2022). Z drugiej strony, u mnie przycina niemal niemal zawsze gdy przyświeci słońce… skoczy do 8,7 kW i spadek do 8,1 kW. Dziś przez, chyba 2,5h wykres się spłaszczył na 8,1 kW. … Ciekaw jestem jak to będzie działać w cieplejsze dni.
Będę wdzięczny za jakieś raporty z dni kiedy ma 100% słońca — będzie to jakieś porównanie
Cały dzień słoneczka. Rano coś odcięło, ale wszyscy wiemy jak działa aplikacja i chmura.
- Max. Piki jakie obserwuję to ok. 9,5kw.
Dziś słoneczny dzień — dasz na koniec wykres z T10 ?
Dzień dobry,
Mam dokładnie taki sam problem. Instalacja na dachu w kierunku południowym 9,6kWp i falownik T8 w okolicach Krakowa.
W słoneczne dni odcina przy 8,12kW. Dla porównania wykres z 11 Marca. Czy w tym przypadku lepiej byłoby zastosować falownik T10?
Zauważyłem jeszcze, że jeśli cały dzień świeci słońce, bez ani jednej chmury to moc rośnie prostoliniowo, stabilizuje się na ok 8kw i spada również bardzo łagodnie. Natomiast jeśli jest słonecznie ale od czasu do czasu zdarzy się chmura to po piku w dół następuje pik do 10kw i już się utrzymuje co w pierwszym przykładzie wogole nie występuje…
Jestem użytkownikiem falownika Foxess T6 — został on mi zaproponowany do instalacji z panelami fotowoltaicznymi o mocy 7,36 kW.
identyczna instalacja u kolegi przy falowniku T8 nic nie obcina i dochodzi do 8kW.
zapewniano mnie że te falowniki spokojnie pracują do 9 kW a nawet lepiej przy niskich i wysokich temperaturach zewnętrznych.
Obydwie instalacje trudno porównać ze względu na położenie natomiast biorąc pod uwagę wybrane godziny n. od 10tej do 15tej kolegi produkcja jest wyższa. Zresztą po sąsiedzku wszyscy mają produkcję maksymalną większą od nominalnej mocy paneli — u mnie niestety poniżej. Ostatnia fotka kolegi
Bardzo proszę o opinię.
Instalacja 9,9 kW na południe bez zacienienia. Falownik T8 G3 “ucinał” przy 8kW.
Został wymieniony na T10 G3. Efekt zdecydowanie lepszy! Teraz “ucina” na 10 kW.
Ato dopiero 10 kwietnia.
Myślę, że jak byłby większy falownik to instalacja 9,9 kW dawałaby więcej.
@jaroslawrektor Inne falowniki mają możliwość jeszcze odblokowania 10% mocy , czyli przykładowo T10 obcinałoby na mocy 11 kW. Czy w Foxach można dokonać takiej modyfikacji?
FoxESS Polska Sp. z o.o.
ul. Konarskiego 18C
44–100 Gliwice
Telefon:
+48 727 012 921
Email:
info@fox-ess.pro