też zastanawiałem się nad licznikiem supla ale nie daje takich możliwości jak pvmonitor , chyba ze wszystkich możliwości monitorowania produkcji na rynku to najdroższa opcja, ale według mnie do prawidłowego obliczenia czy nas nie kantuje licznik energetyki potrzebna jest właśnie możliwość pomiaru auto konsumpcji. Wstępnie po kilku dniach działania pvmonitor — mogę stwierdzić że pomiar z produkcji z PV pokrywa się idealnie z exportem i auto konsumpcją , licznik wskazuje te same odczyty co licznik energii w płocie. Chyba mi się trafił dobry licznik oby tak dalej. Będę dalej porównywał pomiary moje z licznikiem enei. Najgorsze jest to że nie ważne czy kupimy falownik foxess czy fronius obojętnie jaki by nie był, to tak nie będzie pełnego monitoringu (auto konsumpcji). Pozdrowienia wszystkim.
Nie wiem czy faktycznie jest ok bo,
Energia zużyta winna być równa
Energia import + autokonsumcja
a tak nie jest. 32+95=127 kWh a nie 109 kWh
Nie wiem czy faktycznie jest ok bo,
Energia zużyta winna być równa
Energia import + autokonsumcja
a tak nie jest. 32+95=127 kWh a nie 109 kWh
@adzbigja ja liczę to tak , produkcja Pv równa się export do sieci plus auto konsumpcja.Odczyt licznika energetyki wskazuje taki sam wynik jak u mnie moja produkcja Pv w danym dniu minus auto konsumpcja .Pamiętaj że monitoring u mnie działa prawidłowo dopiero od 10 lutego, wcześniejsze odczyty np.w skali miesiąca nie są miarodajne bo walczyłem z podłączeniem tego ustrojstwa strasznie. Coś działało coś nie. Być może w dłuższym czasie wyjdą jakiś różnice pomiarowe muszę obserwować.Pozdr.
Monitoring FoxEssa praktycznie nie działa z mojego punktu widzenia. Kiedy otwieram apkę i klikam Instalacja, ekwipunek (co za tłumaczenie ?) to dostaję komunikat “Twoje żądania są zbyt częste …” i jestem odcięty przez ~pół godziny.
Makabra i rozczarowanie.
@Team FoxEss — czy możecie wyeskalować do producenta wielką irytację użytkownika ?
Zrozumiałbym to gdyby niedostępność była dzień/dwa ale nie trzy tygodnie .…
Witam od kilku dni aplikacja nie pokazuje wykresów mocy, ani nie pokazuje mocy chwilowej, przy logowaniu wyświetla sie komunikat
“Aplikacja tła jest w toku. Proszę spróbować później ”
sam licznik w aplikacji zlicza całkowitą produkcję„,
czy ten problem jest po waszej stronie? czy coś u mnie jest nie tak?
W pełni się zgadzam. Pisałem o wyłączeniu chmury foxess zaraz po 14 stycznia jak ją wyłączyli podając komunikat że będzie niedostępna do 8 lutego ale mój post nie przeszedł moderacji. Dzisiaj jak uda ci się zalogować do chmury to w Inverter details na dole stoi “Database here is in maintenance, will display normally at 28th Feb..”
Od strony komunikacji sieciowej wygląda na to, że moduły komunikacyjne Foxa mają zaszyte IP foxesscloud.com na stałe. Po uruchomieniu nie ma żadnych zapytań DNS tylko od razu komunikacja do IP-ka clouda alibaby (wygląda że to DC we Frankfurcie).
Całość trąci partyzantką która jak widać słabo się skaluje.
Tomek
@tomtrz Dokładnie jak piszesz IP na sztywno, szkoda tylko że komunikacja szyfrowana bo już dawno bym odciął się od chmury i sam gromadził dane.
🙄No tak to niestety wygląda, zapowiadali sie potężnie a „„
mam nadzieję ze sie ogarną z tym problemem jak i spamem na forum
ADMIN weź sie ogarnij 🙄
Ja myślę że to ludzie putina 😡 😡 😡 przepuścili zmasowany atak hakerski na forum i monitoring foxess. 😀
Co się dzieje z tą aplikacją Foxxes? Działa kiedy chce i jak chce, czasem w ogóle nie działa.
A o podglądzie statystyk to ostatnio można tylko pomarzyć… 🙁
Wygląda mi na to że serwer używany przez Foxxes nie wyrabia się…
Ktoś coś wie co jest grane?
🙄No tak to niestety wygląda, zapowiadali sie potężnie a „„
mam nadzieję ze sie ogarną z tym problemem jak i spamem na forum
ADMIN weź sie ogarnij 🙄
Podobny temat sygnalizowałem mniej lub bardziej dosadnie na FB na grupie Wsparcia Technicznego Foxess… Ciekawostka — jako, że moje uwagi były chyba zbyt bolesne dla adminów Foxess zostałem z tej grupy usunięty.
To może zróbmy tak — oddam Wam falownik, a Wy mi oddacie pieniądze?
Póki co amatorka pełną gębą.
Podlinkuj tego FB
a z ciekawostek… kolega zakładał Foksa w listopadzie w grudniu padł ten nadajnik WIFI sprawdzili on line ze nie gada i wysłali nowy„, a ciekawostką jest to że nawet starego nie chcieli !! czyli rozwój firmy wygląda słabo
EDYTA
dziś nie działa już nic „, zupełnie
Coś się ruszyło w temacie na plus, wczoraj działało wszystko , dziś na ten moment działa .…
FoxESS Polska Sp. z o.o.
ul. Konarskiego 18C
44–100 Gliwice
Telefon:
+48 727 012 921
Email:
info@fox-ess.pro