Dzień dobry, jak można monitorować falownik z sieci LAN bez chmury? Czytałem że jest możliwość użycia MQTT, jednak nigdzie w konfiguracji nie widzę możliwości zdefiniowania brokera. Może istnieje jakieś api? Obecnie pośrednio monitoruje falownik za pomocą licznika dwukierunkowego podpiętego po modbusie, jednak brakuje mi informacji o aktualnej produkcji z paneli. Chciałem tą informację wyciągnąć z falownika. Mogę o tą wartość odpytywać chmurę FoxCloud, jednak czytałem że skończy się to banem na moje IP, bo będzie zbyt dużo zapytań.
podbijam, pisałem w innym wątku o tym, ale ponieważ nikt od producenta na forum nie podejmuje tematu, podbijam wszystkie wątki osób, które mają ten sam problem, a który wygląda na lekceważony 🙂
Dzień dobry
Dołączam się do pytania. Używam HA oraz jedynej integracji jaką znalazłem, która niestety nie odczytuje danych z chmurki z wystarczającą częstotliwością do wykonania wiarygodnej analizy zużycia energii w domu.
Dzień dobry, przyłączam się do pytania. Konkurencja posiada takie rozwiązanie. Jest to bardzo przydatne, do automatyzacji i zwiększenia auto konsumpcji.
@magu Korzystasz z licznika dwukierunkowego DTSU666?
FoxESS Polska Sp. z o.o.
ul. Konarskiego 18C
44–100 Gliwice
Telefon:
+48 727 012 921
Email:
info@fox-ess.pro