FoxESS T10, nowa instalacja.
Poproszę o wyjaśnienie:
1. Czy parametr GridConsumption Power zawiera w sobie moc bierną (reactive power).
a) Jeśli tak, to czy planowane jest dodanie reactive power do monitoringu jako osobny parametr aby nie było to mylące?
b) Jeśli nie, czy to znaczy że moja instalacja pobiera więcej prądu niż produkuje i w dni bez słońca lepiej ją wyłączyć niż dopłacać?
2. Dlaczego Load jest podwyższony o wartość z GridConsumption Power, a moc na fazach (R,S,T) nie jest i sumarycznie często jest niższa?
3. Przy podobnych warunkach, dzienna wartość GridConsumption Power jest różna i nie widzę na wykresach logiki od czego zależy.
4. Czy dodatkowy tuning parametrów może obniżyć GridConsumption Power?
GridConsumption Power — to energia jaką Pan importuje z sieci aby zaspokoić swoje potrzeby.
Falownik w tej chwili nie rejestruje energii biernej i nie ma tej opcji w Foxesscloud.
Inżynierowie cały czas pracują nad płynną pracą aplikacji oraz strony foxesscloud oraz je rozwijają.
Dopytamy o rejestrację energii biernej.
Load — to konsumpcja Pana odbiorników.
Jeżeli Load jest wyższy od produkcji ( Generation Power ) wtedy pojawia się wartość GridConsuption Power — czyli ile energii dobieramy z sieci.
GridConsuption Power jest uzależniona od produkcji oraz konsumpcji.
Produkcja faluje i dlatego pobór z sieci się zmienia.
Proszę do porównań wybierać opcje:
- Generation Power ( produkcja z PV )
- Loads Power ( konsumpcja odbiorników )
- GridConsumtion Power ( import z sieci kiedy produkcja z PV jest niewystarczająca dla odbiorników )
- FeedInPower ( eksort nadmiaru energii do sieci )
Wtedy jak Pan sobie to porówna to wszystko będzie się zgadzać.
Kwestię RPower, SPower, TPower zgłoszę do producenta, gdyż jest tutaj błąd.
Jestem użytkownikiem taryfy G, więc nie płacę za moc bierną ale brak jej rozróżnienia w monitoringu powoduje niepoprawne statystyki zużycia.
Być może standardy na świecie są różne ale dla Polski (taryfy G lub C) jest to istotny parametr, więc mam nadzieję że producent to dostrzeże.
Porównałem wskazania z 4 dni na liczniku Chint i liczniku dystrybutora energii (z niecierpliwością czekam na możliwość exportu dla zwykłych użytkowników foxesscloud, a nie tylko dla agentów).
Wnioski:
- 9.32kW więcej sumarycznego zużycia na Chint w porównaniu do licznika głównego (z 4 dni). Czyli Load zlicza również moc bierną i statystyki dla użytkownika prywatnego są mylące szczególnie z dłuższej perspektywy (np. bilans miesięczny lub roczny).
- Export zgadza się w 100% czyli na głównym liczniku 80% tego co mam na Chint.

FoxESS Poland Sp. z o.o
ul. Towarowa 28
00–839 Warszawa
Telefon:
+48 727 012 921
Email:
info@fox-ess.pro