Witam
Proszę o poradę czy 16 paneli 390W Voc 41.94v Vmp 35.33v Łączyć w jeden czy dwa stringi. Falownik foxees T6, wszystkie panele południowy wschód na jednej połaci, bez zacienienia.
Z góry dziękuję i pozdrawiam
Im2252 witaj. Ja montowałem u siebie samodzielnie panele mam longi o mocy 375w 16 szt. w dwóch strigach po 8 szt. Falownik taki jak ty FoxEss T6 kierunek południowo zachodni. Na jeden string trochę dużo miałbyś paneli, radzę podzielić na dwa stringi. Patrząc u mnie na moją instalację to jeśli mogę coś doradzić to zwróć szczególną uwagę czy któryś panel w stringu nie będzie choć trochę zacieniony bo potem pozostałe z tej pętli mocą produkcji będą równać do najsłabszego (zacienionego).
Pozdrowienia
- Poczytaj kartę katalogową falownika. Będzie tam napisane jakie jest optymalne napięcie wejściowe. Ja mam falownik T5 optymalne napięcie to 600v. 14 paneli mam połączone w jeden string, ale nie mam przeszkód zacieniających. Wg. mnie powineneś zrobić jeden string, jeśli nie masz problemów z zacienieniem.
Jeżeli miałbym 14 paneli to również bym się nie zastanawiał, 16 szt trochę przekracza napięcie nominalne , ale daleko jeszcze do Vmax.
Voc to napięcie panela bez obciążenia, Vmp napięcie w punkcie max. wydajności pod obciążeniem. Podczas pracy z nominalnym obciążeniem będzisz miał napięcie ok 565v. Bez obciążenia panele dadzą ok 670v.
600v to jest napięcie wej. falownika przy którym pracuje z najmniejszymi stratami ( producenci się chwalą sprawnością np 99.9%). Technicznie trudno zapewnić idealne napięcie, dlatego trzeba w miarę możliwości zbliżyć się do wartości nominalnej. Jeśli to podzielisz na 2 stringi będziesz miał napięcia ok 280V na stringu. Też będzie pracować tylko z większymi stratami i jezcze trzeba więcej przewodu zużyć.
Ja montowałem instalację samodzielnie i też miałem podobny dylemat. Kolega ma 20 paneli w jednym stringu, instalację montowała mu jakaś firma.
Instalację odbierał mi fachowiec który zakłada fotowoltaikę bo ja nie mam uprawnień i nic nie mówił żeby dzielić na dwa stringi.
Może podpytaj jakiegoś instalatora to Ci coś powie. Ja opieram się na własnych przemyśleniach i obserwacjach więc nie jestem ekspertem😁
panel w stringu nie będzie choć trochę zacieniony bo potem pozostałe z tej pętli mocą produkcji będą równać do najsłabszego (zacienionego).
Pozdrowienia
Proszę o fachowe źródło na podstawie, którego stawia się taką tezę?
Z mojego punktu widzenia to bzdura przecząca fizyce.
Witaj dormario
Cytat z książki „Instalacje fotowoltaiczne”. Zaledwie 3% zacienienie instalacji może spowodować spadek jej mocy o 25%.
Dodatkowo można tutaj poczytać link poniżej:
https://www.cire.pl/pliki/2/2018/sk1.pdf
Pozdrowienia
FoxESS Polska Sp. z o.o.
ul. Konarskiego 18C
44–100 Gliwice
Telefon:
+48 727 012 921
Email:
info@fox-ess.pro