Jeden czy dwa strin…

Notifications 
Cle­ar all 

Jeden czy dwa stringi

(@lm2252)
Nowy użyt­kow­nik

Witam 

Pro­szę o pora­dę czy 16 pane­li 390W Voc 41.94v Vmp 35.33v Łączyć w jeden czy dwa strin­gi. Falow­nik foxe­es T6, wszyst­kie pane­le połu­dnio­wy wschód na jed­nej poła­ci, bez zacienienia.

Z góry dzię­ku­ję i pozdrawiam

Cytat
Roz­po­czę­cie tema­tu Opu­bli­ko­wa­ny : 07/01/2022 10:31 pm 
(@potek74)
Acti­ve Mem­ber

Im2252 witaj. Ja mon­to­wa­łem u sie­bie samo­dziel­nie pane­le mam lon­gi o mocy 375w 16 szt. w dwóch stri­gach po 8 szt. Falow­nik taki jak ty FoxEss T6 kie­ru­nek połu­dnio­wo zachod­ni. Na jeden string tro­chę dużo miał­byś pane­li, radzę podzie­lić na dwa strin­gi. Patrząc u mnie na moją insta­la­cję to jeśli mogę coś dora­dzić to zwróć szcze­gól­ną uwa­gę czy któ­ryś panel w strin­gu nie będzie choć tro­chę zacie­nio­ny bo potem pozo­sta­łe z tej pętli mocą pro­duk­cji będą rów­nać do naj­słab­sze­go (zacie­nio­ne­go).

Pozdro­wie­nia

Odpo­wiedzCytat
Opu­bli­ko­wa­ny : 08/01/2022 12:33 am 
(@tomekcebula12)
Acti­ve Mem­ber
  1. Poczy­taj kar­tę kata­lo­go­wą falow­ni­ka. Będzie tam napi­sa­ne jakie jest opty­mal­ne napię­cie wej­ścio­we. Ja mam falow­nik T5 opty­mal­ne napię­cie to 600v. 14 pane­li mam połą­czo­ne w jeden string, ale nie mam prze­szkód zacie­nia­ją­cych.  Wg. mnie powi­ne­neś zro­bić jeden string, jeśli nie masz pro­ble­mów z zacienieniem. 
Odpo­wiedzCytat
Opu­bli­ko­wa­ny : 09/01/2022 10:19 am 
(@lm2252)
Nowy użyt­kow­nik

Jeże­li miał­bym 14 pane­li to rów­nież bym się nie zasta­na­wiał, 16 szt tro­chę prze­kra­cza napię­cie nomi­nal­ne , ale dale­ko jesz­cze do Vmax.

Odpo­wiedzCytat
Roz­po­czę­cie tema­tu Opu­bli­ko­wa­ny : 09/01/2022 12:04 pm 
(@tomekcebula12)
Acti­ve Mem­ber

Voc to napię­cie pane­la bez obcią­że­nia, Vmp napię­cie w punk­cie max. wydaj­no­ści pod obcią­że­niem.  Pod­czas pra­cy z nomi­nal­nym obcią­że­niem będzisz miał napię­cie ok 565v. Bez obcią­że­nia pane­le dadzą ok 670v. 

600v to jest napię­cie wej. falow­ni­ka przy któ­rym pra­cu­je z naj­mniej­szy­mi stra­ta­mi ( pro­du­cen­ci się chwa­lą spraw­no­ścią np 99.9%). Tech­nicz­nie trud­no zapew­nić ide­al­ne napię­cie, dla­te­go trze­ba w mia­rę  moż­li­wo­ści zbli­żyć się do war­to­ści nomi­nal­nej. Jeśli to podzie­lisz na 2 strin­gi będziesz miał napię­cia ok 280V na strin­gu. Też będzie pra­co­wać tyl­ko z więk­szy­mi stra­ta­mi i jez­cze trze­ba wię­cej prze­wo­du zużyć.

Ja mon­to­wa­łem insta­la­cję samo­dziel­nie i też mia­łem podob­ny dyle­mat. Kole­ga ma 20 pane­li w jed­nym strin­gu, insta­la­cję mon­to­wa­ła mu jakaś firma.

Insta­la­cję odbie­rał mi facho­wiec któ­ry zakła­da foto­wol­ta­ikę bo ja nie mam upraw­nień i nic nie mówił żeby dzie­lić na dwa stringi. 

Może pod­py­taj jakie­goś insta­la­to­ra to Ci coś powie. Ja opie­ram się na wła­snych prze­my­śle­niach i obser­wa­cjach więc nie jestem ekspertem😁

Odpo­wiedzCytat
Opu­bli­ko­wa­ny : 09/01/2022 1:47 pm 
(@potek74)
Acti­ve Mem­ber
Wysła­ny przez: @dormario
Wysła­ny przez: @potek74

panel w strin­gu nie będzie choć tro­chę zacie­nio­ny bo potem pozo­sta­łe z tej pętli mocą pro­duk­cji będą rów­nać do naj­słab­sze­go (zacie­nio­ne­go).

Pozdro­wie­nia

Pro­szę o facho­we źró­dło na pod­sta­wie, któ­re­go sta­wia się taką tezę?

Z moje­go punk­tu widze­nia to bzdu­ra prze­czą­ca fizyce. 

Witaj dorma­rio

Cytat z książ­ki „Insta­la­cje foto­wol­ta­icz­ne”. Zale­d­wie 3% zacie­nie­nie insta­la­cji może spo­wo­do­wać spa­dek jej mocy o 25%.

Dodat­ko­wo moż­na tutaj poczy­tać link poniżej:

https://www.cire.pl/pliki/2/2018/sk1.pdf

Pozdro­wie­nia

Odpo­wiedzCytat
Opu­bli­ko­wa­ny : 09/01/2022 7:06 pm 
Sha­re:

FoxESS Pol­ska Sp. z o.o.
ul. Konar­skie­go 18C
44–100 Gli­wi­ce

Tele­fon:
+48 727 012 921

Ema­il: