Nie­po­ko­ją­ce zachowa…

Notifications 
Cle­ar all 

Nie­po­ko­ją­ce zacho­wa­nie się insta­la­cji PV z falow­ni­kiem FoxESS H3‑8.0‑E

(@wittorio)
Nowy użyt­kow­nik

Dzień dobry.

Od 6 tygo­dni posia­dam insta­la­cję PV o mocy 7,0KW, ale podzie­lo­ną po poło­wie na obie stro­ny dachu dwu­spa­do­we­go. Falow­nik hybry­do­wy FoxESS H3‑8.0‑E, maga­zyn ener­gii FoxESS EP5, SZR typu EPS-BOX.

Moja insta­la­cja od przy­łą­cza OSD to TN‑S.

Posia­dam już dwu­kie­run­ko­wy licz­nik prosumenta.

Załą­czam ekran z falow­ni­ka z wer­sja­mi oprogramowania.

Zgod­nie z zasa­da­mi, na dopły­wie kablo­wym z przy­łą­cza zain­sta­lo­wa­no mi licz­nik DTSU666, (ozna­czo­ny jako L1).

Ponie­waż z wykształ­ce­nia jestem inży­nie­rem elek­try­kiem, posta­no­wi­łem tro­chę poba­dać nowy naby­tek i doin­sta­lo­wa­łem dru­gi iden­tycz­ny licz­nik DTSU666 (ozna­czo­ny jako L2), licz­nik ana­li­zu­je para­me­try na dopły­wie do mojej roz­dziel­ni­cy wewnątrz domu, załą­czam poglą­do­wy schemat.

Na pomia­ry poświę­ci­łem spo­ro cza­su i dosze­dłem do nastę­pu­ją­cych, nie­ste­ty bar­dzo nie­po­ko­ją­cych wniosków:

1. Wie­czo­rem, gdy falow­nik prze­cho­dzi w stan czu­wa­nia (Stand­by­Sta­te), odczyt mocy na ekra­nie star­to­wym falow­ni­ka wyno­si 0W (Power = 0W). W sek­cji Run­ning wszyst­kie prą­dy fazo­we i moce (Grid R, Grid S i Grid T) wyno­szą 0A i 0W. W sek­cji Meter znaj­du­ję war­to­ści R_Pex, S_Pex i T_Pex wyno­szą­ce odpo­wied­nio 36W, 161W i 186W, oczy­wi­ście to war­to­ści odczy­ta­ne po magi­stra­li Mod­bus RTU z licz­ni­ka (L1). Ich suma to 383W i jest zgod­na ze wska­za­nia­mi czy­ta­ny­mi na wyświe­tla­czu licz­ni­ka (L1), (36+162+185=382W).
    Pro­blem pole­ga na tym, że licz­nik (L2), ten w roz­dziel­ni­cy domo­wej wska­zu­je 185W suma­rycz­nej mocy czyn­nej!!! Tak więc defi­cyt wyno­si 197W. Radia­tor falow­ni­ka wyda­je się lek­ko let­ni. Gdy wyłą­czę insta­la­cję, wska­za­nia licz­ni­ków sta­ją się zgod­ne na pozio­mie pobo­ru mocy czyn­nej P=185W. To ozna­cza, że w mrocz­ny dzień, w cią­gu doby mogę „prze­hu­lać” 5kWh!

2. Odno­szę wra­że­nie, że falow­nik cza­sa­mi zacho­wu­je się roz­sąd­niej, to zna­czy, będąc w tym samym Stand­by­Sta­te, pobie­ra jedy­nie kil­ka watów mocy, jed­nak rów­no­cze­śnie bar­dzo znacz­nie degra­du­je współ­czyn­nik mocy moje­go domu, w cza­sie pomia­rów wyno­sił on 0,634 (cha­rak­ter pojem­no­ścio­wy!) a już na dopły­wie z OSD spadł na 0,42, załą­czam zrzut ekra­nu z ana­li­zy w excelu.

3. Czę­sto zasta­ję falow­nik, gdy wie­czo­rem nie ma już pro­duk­cji z PV, w sta­nie OnGrid i ze wska­za­niem na ekra­nie głów­nym mocy oko­ło 170–180W, ze zna­kiem MINUS. W tym cza­sie na pew­no nie trwa już pro­duk­cja z maga­zy­nu, jest opar­ty na 15%.

4. Dodam jesz­cze, że po cał­ko­wi­tym wyłą­cze­niu insta­la­cji PV wska­za­nia obu licz­ni­ków L1 i L2 są zgod­ne w zakre­sie ich kla­sy pomia­ro­we, dla wszyst­kich wyświe­tla­nych parametrów.

P.S.

Prze­pra­szam, ale musia­łem sca­lić 3 załącz­ni­ki, bo nie potra­fi­łem dołą­czyć trzech plików 🙂

Cytat
Roz­po­czę­cie tema­tu Opu­bli­ko­wa­ny : 17/01/2026 9:42 pm 
Sha­re:

FoxESS Poland Sp. z o.o
ul. Towa­ro­wa 28
                    00–839 Warszawa

Tele­fon:
+48 727 012 921

Ema­il:
info@fox-ess.pro