Dzień dobry.
Od 6 tygodni posiadam instalację PV o mocy 7,0KW, ale podzieloną po połowie na obie strony dachu dwuspadowego. Falownik hybrydowy FoxESS H3‑8.0‑E, magazyn energii FoxESS EP5, SZR typu EPS-BOX.
Moja instalacja od przyłącza OSD to TN‑S.
Posiadam już dwukierunkowy licznik prosumenta.
Załączam ekran z falownika z wersjami oprogramowania.
Zgodnie z zasadami, na dopływie kablowym z przyłącza zainstalowano mi licznik DTSU666, (oznaczony jako L1).
Ponieważ z wykształcenia jestem inżynierem elektrykiem, postanowiłem trochę pobadać nowy nabytek i doinstalowałem drugi identyczny licznik DTSU666 (oznaczony jako L2), licznik analizuje parametry na dopływie do mojej rozdzielnicy wewnątrz domu, załączam poglądowy schemat.
Na pomiary poświęciłem sporo czasu i doszedłem do następujących, niestety bardzo niepokojących wniosków:
- Wieczorem, gdy falownik przechodzi w stan czuwania (StandbyState), odczyt mocy na ekranie startowym falownika wynosi 0W (Power = 0W). W sekcji Running wszystkie prądy fazowe i moce (Grid R, Grid S i Grid T) wynoszą 0A i 0W. W sekcji Meter znajduję wartości R_Pex, S_Pex i T_Pex wynoszące odpowiednio 36W, 161W i 186W, oczywiście to wartości odczytane po magistrali Modbus RTU z licznika (L1). Ich suma to 383W i jest zgodna ze wskazaniami czytanymi na wyświetlaczu licznika (L1), (36+162+185=382W).
Problem polega na tym, że licznik (L2), ten w rozdzielnicy domowej wskazuje 185W sumarycznej mocy czynnej!!! Tak więc deficyt wynosi 197W. Radiator falownika wydaje się lekko letni. Gdy wyłączę instalację, wskazania liczników stają się zgodne na poziomie poboru mocy czynnej P=185W. To oznacza, że w mroczny dzień, w ciągu doby mogę „przehulać” 5kWh! - Odnoszę wrażenie, że falownik czasami zachowuje się rozsądniej, to znaczy, będąc w tym samym StandbyState, pobiera jedynie kilka watów mocy, jednak równocześnie bardzo znacznie degraduje współczynnik mocy mojego domu, w czasie pomiarów wynosił on 0,634 (charakter pojemnościowy!) a już na dopływie z OSD spadł na 0,42, załączam zrzut ekranu z analizy w excelu.
- Często zastaję falownik, gdy wieczorem nie ma już produkcji z PV, w stanie OnGrid i ze wskazaniem na ekranie głównym mocy około 170–180W, ze znakiem MINUS. W tym czasie na pewno nie trwa już produkcja z magazynu, jest oparty na 15%.
- Dodam jeszcze, że po całkowitym wyłączeniu instalacji PV wskazania obu liczników L1 i L2 są zgodne w zakresie ich klasy pomiarowe, dla wszystkich wyświetlanych parametrów.
P.S.
Przepraszam, ale musiałem scalić 3 załączniki, bo nie potrafiłem dołączyć trzech plików 🙂
FoxESS Poland Sp. z o.o
ul. Towarowa 28
00–839 Warszawa
Telefon:
+48 727 012 921
Email:
info@fox-ess.pro