PVM­ter­mi­nal WiFi Pl…

Notifications 
Cle­ar all 

PVM­ter­mi­nal WiFi Plus I chint dtsu666

navrottherm
(@navrottherm)
Nowy użyt­kow­nik

Witam. Posia­dam inwer­ter FoxESS T10, PVM­ter­mi­nal WiFi Plus I licz­nik chint dtsu666.

Chciał­bym zapy­tać jak to powin­no być pra­wi­dło­wo pod­łą­czo­ne. Głów­nie cho­dzi mi o pod­łą­cze­nie w wty­ku inwertera.

1.Spięcie licz­ni­ka chint dtsu666 i inwer­te­ra FoxESS to według instruk­cji B- styk(3), A+ styk(4).

2. Spię­cie PVM­mo­ni­tor wifi plus i inwer­te­ra FoxESS to B- styk(1) A+ styk(2).

Jak to powin­no być pra­wi­dło­wo pod­łą­czo­ne , tak żeby dzia­ła­ła komu­ni­ka­cja mod­bus pomię­dzy Inwer­te­rem FoxESS t10, PVM­mo­ni­tor wifi plus i licz­ni­kiem chint dtsu666 ?

«<1»Idź do strony: 

Licz­ba rekordów: 

1642768969-fox_port2.jpg
Cytat
Roz­po­czę­cie tema­tu Opu­bli­ko­wa­ny : 21/01/2022 1:42 pm 
Muminek25
(@muminek25)
Acti­ve Mem­ber

Do współ­pra­cy PVM­ter­mi­nal WiFi Plus I licz­nik chint dtsu666 nie potrze­ba łączyć falow­ni­ka T10 z chint dtsu666

Po pierw­sze trze­ba zmie­nić port komu­ni­ka­cji licz­ni­ka chint z 1 na 2

Prze­wo­da­mi łączy­my jedy­nie chint z PVMonitor 

Jeże­li w falow­ni­ku włą­czo­na jest komu­ni­ka­cja z licz­ni­kiem chint trze­ba ją wyłączyć

Odpo­wiedzCytat
Opu­bli­ko­wa­ny : 06/02/2022 8:27 pm 
(@potek74)
Acti­ve Mem­ber
Wysła­ny przez: @muminek25

Do współ­pra­cy PVM­ter­mi­nal WiFi Plus I licz­nik chint dtsu666 nie potrze­ba łączyć falow­ni­ka T10 z chint dtsu666

Po pierw­sze trze­ba zmie­nić port komu­ni­ka­cji licz­ni­ka chint z 1 na 2

Prze­wo­da­mi łączy­my jedy­nie chint z PVMonitor 

Jeże­li w falow­ni­ku włą­czo­na jest komu­ni­ka­cja z licz­ni­kiem chint trze­ba ją wyłączyć

Witaj Mumi­nek 25 od wczo­raj wal­czę z pvm­ter­mi­nal plus i licz­ni­kiem chint.

Odczyt z insta­la­cji PV mam, ale nie mogę sobie pora­dzić z odczy­tem z licznika.

Licz­nik pod­łą­czy­łem w nastę­pu­ją­cy spo­sób wyj­ście “A” z pv ter­mi­nal do wyj­ścia “24” licz­ni­ka, a wyj­ście “B” z pv ter­mi­nal do wyj­ścia “25” z licznika.

Gdzie zmie­nia się port komu­ni­ka­cyj­ny licz­ni­ka chint z 1 na 2?

Czy coś usta­wia­my w ter­mi­na­lu wysył­ko­wym PVmonitor?

Dzię­ku­ję.

Odpo­wiedzCytat
Opu­bli­ko­wa­ny : 06/02/2022 10:30 pm 
(@potek74)
Acti­ve Mem­ber

Port komu­ni­ka­cyj­ny licz­ni­ka chint z 1 na 2 zmie­nia­my w samym licz­ni­ku, w instruk­cji licz­ni­ka nazy­wa się to adres urządzenia.

Ogól­nie strasz­na męka z całym tym pod­łą­cze­niem z pvter­mi­nal. Zmar­no­wa­łem mnó­stwo czasu.Pozdrawiam.

1644195128-a1.png
Odpo­wiedzCytat
Opu­bli­ko­wa­ny : 07/02/2022 1:52 am 
(@marko121)
Nowy użyt­kow­nik

pod­la­cze­nie ma byc tak :

falow­nik pin3 (miernik485-)—-do pin25(B-) mier­nik chint dtsu666 

falow­nik pin4 (miernik485+)—-do pin24(A+) mier­nik chint dtsu666 

w licz­ni­ku chint dtsu666 w” pro­gra­ming parametr”(haslo domy­sl­ne 701) ustawic:

Ct- 1

Pt‑1.0

Prot- 3:n.1  (bar­dzo wazne, bez tego nie zadziała)

baud — 3:9.600

nEt ‑1

Addr — 1

nEt 10: n.34:

CLrS- 0:no

PLuS- 0:P

DISP- 0

BLCd- 10

Następ­nie podejsc do falow­ni­ka i w seu­pie usta­wic: Meter­Con­fig włą­czyć Sin­gle­Me­ter w polu Meter Function.

pomoc­ny link https://forum-foxess.pro/community/foxess-konfiguracja-falownikow/opis/

Odpo­wiedzCytat
Opu­bli­ko­wa­ny : 07/02/2022 9:22 pm 
navrottherm
(@navrottherm)
Nowy użyt­kow­nik

@muminek25 Jak to nie trze­ba łączyć falow­ni­ka prze­wo­da­mi? Prze­cież falow­nik chy­ba nie obsłu­gu­je mod­bus TCP/IP. Chy­ba że się mylę.

Odpo­wiedzCytat
Roz­po­czę­cie tema­tu Opu­bli­ko­wa­ny : 13/02/2022 1:19 pm 
(@saszeta)
Nowy użyt­kow­nik

Mia­łem zało­żo­ny wcze­śniej dtsu 666 połą­czo­ny z falow­ni­kiem( T4) przez sty­ki 3/4. Dzia­ła­ło bez pro­ble­mu. Zaku­pi­łem PVM­ter­mi­nal wifi plus. Gość stwier­dził że falow­nik musi być połą­czo­ny z licz­ni­kiem a prze­wo­dy wystar­czy dalej pocią­gnąć od licz­ni­ka (z wejść 24/25) do ter­mi­na­la. Bez rusza­nia wtycz­ki inwer­te­ra. Tyl­ko zmie­nić na COMM i adres zmie­nić na 2. Tak na ten moment mam zrobione.

Czy musi być kar­ta sd?

Ogól­nie na ten moment nie mogę ogar­nąć ( a raczej syn i żona) kon­fi­gu­ra­cji. Może ktoś pomoże?

Odpo­wiedzCytat
Opu­bli­ko­wa­ny : 26/04/2022 3:39 pm 
(@robert_prem)
Nowy użyt­kow­nik

Pod­łą­cze­nie AC (kie­ru­nek) do licz­ni­ka ma być jak w instruk­cji (od góry) czy jak tu  (od dołu)…?

1661198252-Podlaczenie-licznika.jpg
Odpo­wiedzCytat
Opu­bli­ko­wa­ny : 22/08/2022 9:57 pm 
(@adzbig)
Acti­ve Mem­ber

Mnie uda­ło się w koń­cu dopro­wa­dzić do koń­ca moni­to­ro­wa­nie zuży­cia z PVMonitor.pl cho­ciaż cią­gle mam wąt­pli­wo­ści co do rze­tel­no­ści wyli­czeń, wyda­je mi się że pvmo­ni­tor korzy­sta tyl­ko z padu danych zlicz­ni­ka i jed­ne­go reje­stru falow­ni­ka jak rów­nież wystę­pu­ją róż­ne cza­sy pobie­ra­nia tych danych co dają chwi­lo­we nie­rze­tel­ne wyni­ki (użyt­kow­nik les51 — na pvmonitor.pl).
Pró­bu­je zassać dane z chmu­ry Foxa do Home Assi­stant ale jak na razie idzie mi jak po gru­dzie (73 na kar­ku i bra­ki w pro­gra­mo­wa­niu ale za to dużo cza­su na takie pierdoły.

Jak­kol­wiek uda­ło ni się zin­te­gro­wać z Home Assi­stant odczy­ty z MEW-01 w modu­le HA Energia.

Uda­ło mi się rów­nież z tych samych danych utwo­rzyć baze danych w modu­le Influ­xDB i wykre­sy w Grafanie.

Może ktoś pomo­że w tym temacie???!!!
This post was modi­fied 2 lata temu by AdZ­big
Odpo­wiedzCytat
Opu­bli­ko­wa­ny : 16/09/2022 2:40 pm 
Sha­re:

FoxESS Pol­ska Sp. z o.o.
ul. Konar­skie­go 18C
44–100 Gli­wi­ce

Tele­fon:
+48 727 012 921

Ema­il:
info@fox-ess.pro