|
Liczba rekordów:
Do współpracy PVMterminal WiFi Plus I licznik chint dtsu666 nie potrzeba łączyć falownika T10 z chint dtsu666
Po pierwsze trzeba zmienić port komunikacji licznika chint z 1 na 2
Przewodami łączymy jedynie chint z PVMonitor
Jeżeli w falowniku włączona jest komunikacja z licznikiem chint trzeba ją wyłączyć
Do współpracy PVMterminal WiFi Plus I licznik chint dtsu666 nie potrzeba łączyć falownika T10 z chint dtsu666
Po pierwsze trzeba zmienić port komunikacji licznika chint z 1 na 2
Przewodami łączymy jedynie chint z PVMonitor
Jeżeli w falowniku włączona jest komunikacja z licznikiem chint trzeba ją wyłączyć
Witaj Muminek 25 od wczoraj walczę z pvmterminal plus i licznikiem chint.
Odczyt z instalacji PV mam, ale nie mogę sobie poradzić z odczytem z licznika.
Licznik podłączyłem w następujący sposób wyjście “A” z pv terminal do wyjścia “24” licznika, a wyjście “B” z pv terminal do wyjścia “25” z licznika.
Gdzie zmienia się port komunikacyjny licznika chint z 1 na 2?
Czy coś ustawiamy w terminalu wysyłkowym PVmonitor?
Dziękuję.
podlaczenie ma byc tak :
falownik pin3 (miernik485-)—-do pin25(B-) miernik chint dtsu666
falownik pin4 (miernik485+)—-do pin24(A+) miernik chint dtsu666
w liczniku chint dtsu666 w” programing parametr”(haslo domyslne 701) ustawic:
Ct- 1
Pt‑1.0
Prot- 3:n.1 (bardzo wazne, bez tego nie zadziała)
baud — 3:9.600
nEt ‑1
Addr — 1
nEt 10: n.34:
CLrS- 0:no
PLuS- 0:P
DISP- 0
BLCd- 10
Następnie podejsc do falownika i w seupie ustawic: MeterConfig włączyć SingleMeter w polu Meter Function.
pomocny link https://forum-foxess.pro/community/foxess-konfiguracja-falownikow/opis/
@muminek25 Jak to nie trzeba łączyć falownika przewodami? Przecież falownik chyba nie obsługuje modbus TCP/IP. Chyba że się mylę.
Miałem założony wcześniej dtsu 666 połączony z falownikiem( T4) przez styki 3/4. Działało bez problemu. Zakupiłem PVMterminal wifi plus. Gość stwierdził że falownik musi być połączony z licznikiem a przewody wystarczy dalej pociągnąć od licznika (z wejść 24/25) do terminala. Bez ruszania wtyczki inwertera. Tylko zmienić na COMM i adres zmienić na 2. Tak na ten moment mam zrobione.
Czy musi być karta sd?
Ogólnie na ten moment nie mogę ogarnąć ( a raczej syn i żona) konfiguracji. Może ktoś pomoże?
Mnie udało się w końcu doprowadzić do końca monitorowanie zużycia z PVMonitor.pl chociaż ciągle mam wątpliwości co do rzetelności wyliczeń, wydaje mi się że pvmonitor korzysta tylko z padu danych zlicznika i jednego rejestru falownika jak również występują różne czasy pobierania tych danych co dają chwilowe nierzetelne wyniki (użytkownik les51 — na pvmonitor.pl).
Próbuje zassać dane z chmury Foxa do Home Assistant ale jak na razie idzie mi jak po grudzie (73 na karku i braki w programowaniu ale za to dużo czasu na takie pierdoły.
Jakkolwiek udało ni się zintegrować z Home Assistant odczyty z MEW-01 w module HA Energia.
Udało mi się również z tych samych danych utworzyć baze danych w module InfluxDB i wykresy w Grafanie.
FoxESS Polska Sp. z o.o.
ul. Konarskiego 18C
44–100 Gliwice
Telefon:
+48 727 012 921
Email:
info@fox-ess.pro